Gubahan dan cenderahati perkahwinan

DALAM majlis perkahwinan Melayu, hantaran antara perkara penting yang perlu ada. Pada majlis bersejarah itu, lazimnya pengantin lelaki dan perempuan akan saling berbalas hantaran.

Mengikut adat, jumlah hantaran mestilah ganjil, contohnya lima, tujuh, sembilan, sebelas dan seterusnya. Balasannya juga perlu diadakan dalam angka ganjil.

Hantaran, yang boleh dianggap sebagai hadiah kepada pasangan masing-masing akan dibuat beberapa hari lebih awal. Pelbagai gaya kreatif dilihat dalam menggubah sesebuah hantaran.

Pada masa kini, kebanyakan memilih warna tema tertentu bagi majlis perkahwinan mereka termasuk daripada segi warna hantaran, pelamin, bilik pengantin, pakaian keluarga, warna khemah dan sebagainya.

Hantaran sememangnya sebagai penyeri sesuatu majlis perkahwinan. Selain keluarga, tetamu yang datang biasanya teringin untuk melihat hantaran pengantin.

Coklat sesuai dijadikan Hantaran Perkahwinan atau pun Cenderahati Perkahwinan untuk tetamu. Coklat dan hantaran perkahwinan atau pun sebagai cenderahati perkahwinan sudah menjadi satu perkara yang sinonim dewasa ini. Coklat merupakan lambang kemewahan dan turut dikenali sebagai ‘Food Of God’. Jika dulu,coklat hanya terhad kepada beberapa bentuk sahaja,tetapi kini, coklat boleh didapati dalam pelbagai bentuk, perasa dan warna malahan gambar juga boleh dicetak di atas coklat. Coklat sebenarnya terdiri daripada pelbagai jenis iaitu coklat tulen, coklat susu dan coklat pahit.Coklat tulen merupakan coklat yang paling lazat dan dikenali juga sebagai ‘Premium Chocolate’. Coklat jenis ini biasa terdapat di tempat-tempat eksklusif seperti ‘airport’ dan hotel-hotel.

Coklat sesuai dijadikan Hantaran Perkahwinan ataupun Cenderahati Perkahwinan
Coklat sesuai dijadikan Hantaran Perkahwinan ataupun Cenderahati Perkahwinan


Coklat telah menjadi tradisi dalam pemberian hadiah seperti ulangtahun,hari kekasih dan juga hantaran perkahwinan mahu pun cenderahati perkahwinan. Coklat dipersembahkan dalam pelbagai bentuk yang menarik; bagi menambahkan nilai kemewahan coklat tersebut.


Di Malaysia, tradisi pemberian coklat sebagai hadiah terutamanya di majlis perkahwinan semakin popular. Ini termasuklah pemberian sebagai hantaran perkahwinan dan juga cenderahati perkahwinan untuk tetamu. Coklat telah diserikan lagi dengan pelbagai bentuk,seni hiasan dan juga pembungkusan yang menarik sesuai untuk hantaran perkahwinan.

Terdapat pelbagai jenis coklat iaitu coklat tulen, coklat susu dan juga coklat pahit. Selain rasanya yang enak, bentuk yang pelbagai pasti menarik hati para tetamu.Terdapat juga pelbagai idea untuk hantaran perkahwinan dan cenderahati perkahwinan yang berasaskan coklat.

Coklat sesuai dijadikan Hantaran Perkahwinan ataupun Cenderahati Perkahwinan
Coklat sesuai dijadikan Hantaran Perkahwinan ataupun Cenderahati Perkahwinan

Masalah budget masa kini tidak menjadi penghalang bagi mereka yang berkeinginan untuk menjadikan coklat sebagai hadiah di hari perkahwinan mereka. Ini kerana,coklat boleh didapati daripada pelbagai harga; serendah RM 1.00. Selain itu juga, bagi pasangan pengantin yang ingin mengabadikan gambar mereka pada pembungkus ‘Chocolate Bar’ juga boleh memilih ‘Personalized Chocolate Bar’.

Coklat sebenarnya tidak mempunyai banyak masalah dari segi ketahanan. Coklat boleh disimpan sehingga 3 bulan dalam bekas kedap dan bersuhu bilik. Asalkan ia diletakkan jauh dari sinar matahari,coklat masih boleh digunakan walaupun telah dibeli 3 bulan yang lepas!
Ramai yang sudah berpuas hati kerana menjadikan coklat sebagai pilihan cenderahati dan hantaran mereka.Kerana mereka tahu, dengan hanya sedikit perbelanjaan, majlis mereka terus diingati disebabkan kelazatan coklat yang telah diberi.

Bag organza sebagai cenderahati perkahwinan telah menjadi trend masa kini. Ianya simple tetapi menampilkan kelainan dengan pelbagai pilihan bag organza yang cantik dan menarik dari The xSara.

Bag Organza boleh diisi dengan pelbagai jenis kandungan sebagai cenderamata perkahwinan. Contohnya ialah teddy bear, gula-gula atau pun coklat, keropok dan juga biskut roti kecil.



PENGGUNAAN bunga dalam setiap majlis perkahwinan bagaikan satu kemestian kerana ia elemen utama menambahkan seri dan mencetuskan suasana segar. Daripada hiasan pintu gerbang, pelamin hinggalah ruang kamar, bunga tangan dan juga gubahan hantaran, kehadiran bunga amat penting kerana membawa pelbagai mesej kegembiraan serta suasana romantik yang diimpikan. Tidak kiralah sama ada anda menggunakan bunga segar atau bunga plastik mahupun tiruan yang direka sendiri, penggunaannya tetap menyerikan persekitaran ditambah lagi jika didatangkan dengan penuh warna-warni dan ditampilkan dalam gubahan yang menarik. Ini bermakna, kreativiti juga amat diperlukan kerana meletak bunga semata-mata untuk sesuatu gubahan belum pasti lagi menarik, sentuhan berseni tetap diperlukan supaya dapat memberi lebih impak dan menerima pujian serta mencipta suatu kelainan. PELBAGAI bunga mawar berwarna-warni mencuri tumpuan Memberikan idea lebih segar dan menambahkan lagi kreativiti penggunaan bunga untuk menyeri dan menceriakan majlis perkahwinan, terkini bunga sabun diketengahkan. Jika dulu bunga sabun lazimnya didatangkan dalam bentuk yang agak tebal dan jelas ketara diperbuat daripada bahan itu, kini ada bunga sabun benar-benar menyerupai kuntuman bunga hidup. Malah, sekali pandang anda mungkin ‘tertipu’ dan mungkin sukar hendak percayai bahawa ia diperbuat daripada sabun, tambahan pula rupa bentuknya kelihatan begitu segar.

BUNGA sabun didatangkan dalam bekas dan dihiasi reben untuk dijadikan cenderamata.



ANTARA gubahan bunga sabun yang cantik untuk menyerikan meja makan tetamu.




(Maziah bt Musa..)

0 comments:

Post a Comment